Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhkem, esnek ve okşayıcı bir yapıda olmalı, kılıklı bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak üstıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten yüce oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birgani mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en dikkat etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada zevk maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bâtınime anık biriktirmek bâtınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bâtınilen bir puro mefkûre nem değerlerinde bâtıniliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça reva ve bâtınilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken başka bir şahsiyet bu nem değerinin puroya günah edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna gün ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimse en uygun valör bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız öz vasati 6 ay içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu düzenek sıcaklıktan hür olmadığı bâtınin muayyen bir gün içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca fazla sıcaklık değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti kurmak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz yüce nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en uygun alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.